Tirsdag den 09. november 2021 kl. 19:00
vil generalvikar Niels Engelbrecht, selv dimitteret fra Niels Steensens Gymnasium (NSG), og senere underviser på skolen, tale over emnet Jesuitternes betydning for det højere skolevæsen i Danmark.
Niels Engelbrecht fortæller om sit foredrag: “Jesuitterne ville oprindelig slet ikke til Danmark, men så startede den tyske “jernkansler”, Otto von Bismarck sin Kulturkampf – og Berlingske Tidende fulgte op. Bismarck startede sin Kulturkampf mod den katolske kirke, og jesuitterne blev fordrevet til andre lande. Det betød, at det katolske skolevæsen i Danmark fik et virkeligt løft. Polly Berling finansierede, så jesuitterne kunne grundlægge Sankt Andreas Kollegiet på Ordruphøj i Charlottenlund. Kollegiet måtte lukke efter Verdenskrigen. Men 30 år senere startede de ukuelige jesuitter NSG, som sidste år fejrede 70-års jubilæum.”
Jesuitterne ankom hertil i en åndelig og kulturpolitisk situation, der på sin vis var mindst lige så alvorlig som kulturkampen. Nemlig åndskampen mellem den gryende kulturradikalisme, og en idéfattig konservatisme med en statskirke uden inspirerende teologer, som typisk udviste skepsis overfor alt, hvad der smagte af katolicisme og Romerkirke. Jesuitterne syntes bevidste om denne krisesituation, de forholdt sig ikke neutrale, men deltog aktivt i åndsstriden på flere fronter.
Med jesuitterne fik den lille katolske kirke i Danmark en saltvandsindsprøjtning af uvurderlig betydning – ikke mindst for sognearbejdet.
Også da AC blev stiftet en forårsaften i 1896 på Søpavillonen ved Søerne i København, altså for 125 år siden, har jesuitterne utvivlsomt haft en finger med i spillet. Og de har siden fulgt foreningen som åndelige vejledere og gæstfrie husværter: også i dag, hvor Niels Steensens Kollegium og Sankt Augustins Kirke på Jagtvejen danner rammen om AC’s arrangementer.
Mødet blive afholdt i Englesalen, Niels Steensens Gymnasium (indgang fra gården ved Sankt Augustins Kirke Jagtvej 183).