“Thor Lange, dansk-russisk digter, oversætter, statsråd og adelsmand” ved forfatteren, dr. phil. Jon A. P. Gissel

August 17, 2017

DSCF1565Torsdag 15. februar 19:30, Pejsestuen, Niels Steensens Kollegium, Indgang gennem Sankt Augustins Kirke, Jagtvej 183, 2100 København Ø.

Foredraget handler om digteren Thor Lange, og vil til dels tage udgangspunkt i en bog, som Jon Gissel har udgivet i maj 2017: Gud, Livet og Menneskene. Ni danske konservative forfatterskaber.

I sidste trediedel af 1800-tallet foregik der i Danmark en åndskamp mellem en kristent orienteret konservatisme og en naturalistisk og ateistisk orienteret radikalisme. Jon Gissel er historiker og arbejder med et projekt om Konservatisme i Danmark. I 2014 udkom bogen Konservatisme og Kulturkamp og i 2017 Gud, Livet og Menneskene. Projektets hovedområde er den kirkelige og kulturelle konservatisme i sidste trediedel af 1800-årene. Nu arbejder Jon Gissel på en bog om Den kirkelige Konservatisme, og arbejdet skulle således ende med at være en trilogi.

Dermed handler det meget om kristendom og kultur, og emnet har overordentlig stor betydning som baggrund for, at den kristne tro er blevet så marginaliseret i dansk kultur i dag. Det handler om, hvad de sagde, som var imod denne marginalisering. Således trækkes kulturpersonligheder som Henrik Scharling, Thomas Lange og K.G. Brøndsted frem af en ufortjent historisk marginalisering. Men Thor Lange har en særlig plads og en særlig interesse, idet han i en række årtier boede i Rusland, underviste i de klassiske sprog, blev russisk gift og oversatte/ gendigtede fremmed litteratur, herunder russisk til dansk. Dermed personificerer han på en særlig levende måde dansk-russiske forbindelser. Johannes Jørgensen satte stor pris på Thor Lange som lyriker, også i forbindelse med sin overgang til katolicismen. Foredraget vil også komme ind på, hvad Thor Langes kirkelige tilhørsforhold endte med at være, og hvor hans grav endte med at være.

веб займ займ манимен займы онлайн займ на карту онлайн займы на карту займ на карту без отказа взять займ