Foredrag ved Pater Jesper Fich, OP, om Dag Hammarskjöld 10. april 2019 19:00, Pejsestuen bag Sankt Augustins Kirke

January 13, 2019

”Gud dør ikke den dag vi ikke længere tror på en personlig guddom, men vi dør den dag livet ikke mere gennemlyses for os af den evigt fornyede gave i underets glans fra kilder hinsides al fornuft.”

Dag Hammarskjöld, 1950

Dag Hammarskjöld (1905-1961) er igen aktuel på grund af en ny dokumentarfilm af Mads Brügger. Dag H., der var FNs anden generalsekretær, døde ved en flyulukke, da han var på mæglingsrejse i det nordlige Rhodesia.

I Mads Brøggers nye dokumentarfilm, “Cold Case Hammarskjöld”, som blev vist på Sundance Festival primo februar, og som har fået en del omtale, fremlægger Mads Brügger indicier for, at flyet rent faktisk blev skudt ned, sådan som det har været hævdet lige siden ulykken.

Dag H. havde et usædvanligt diplomatisk talent. Midt under den kolde krig gav han FN meget af den form vi kender i dag. 

Efter hans død blev hans personlige optegnelser, som han kaldte ”vejmærker” udgivet. Heri viser Dag H. en side af sig selv, som kun få havde været opmærksom på inden hans død: Nemlig at han var en dyb kristen mystiker. Hovedinspirationen fandt han hos Thomas af Kempis, Thomas Aquinias, Mester Eckhardt og Johannes af Korset, foruden den jødiske tænker Martin Buber.

I New York gik han dagligt til messe, og ved hans skrivebord i lejligheden på Manhattan hang en skitse af Matisse af Dominikus, som senere blev realiseret i kapellet i Vence.

Dag H. har i sin mystik noget som man kan opfatte som en særlig nordisk tone, hvor talen om Gud er yderst diskret. Han voksede op i Uppsala på en tid hvor hele den intellektuelle elite havde taget afsked med tanken om Gud. Han taler religiøst i en tid, hvor Gud ikke længere er nogen selvfølge.

Dag H.s ”nye sprog om troen” er kendetegnet ved i højere grad at tage udgangspunkt i erfaringerne, og respondere på dem ved at lade dem ”gennemlyse” af mysteriet, af den mening, som (be)rører mig, og som ikke vokser i min egen baghave. Hvis troens budskab skal kunne nå mig, må der være en genkendelighed i forhold til mine egen erfaringsverden. Det har i grunden aldrig været anderledes, for den kristne tro har aldrig krævet underkastelse, men den kan kun leve ved at man tilslutter sig den. 

Det er denne side af Dag H. som vil optage denne aften.

Tid og Sted: 10. april 2019 19:00, Pejsestuen bag Sankt Augustins Kirke, Jagtvej 183D 2100 København Ø (indgang gennem kirken)